przedszkole czernichow jpg

 SZANOWNI RODZICE !

Podajemy nr konta na który można

dokonać przelewu bankowego

za korzystanie z usług przedszkola:

64 859100070060043004620013

 

DANE DO PRZELEWU

NA RADĘ RODZICÓW:

 Ryszka Beata

 Nr konta:

85 8591 0007 0061 0438 8675 0001

 Tytuł: Imię i nazwisko dziecka, grupa

adres e mail:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

 

 


 

Naszą stronę odwiedziło dzisiaj osób 42

JADŁOSPIS

 

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 19.02.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (7) kiełbasa szynkowa (10) ogórek kiszony, kawa Inka z mlekiem (7), herbata z cytryną

Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (7,9) Kluski leniwe (1,3,7), kompot, ½ jabłka

Podwieczorek: Pieczywo chrupkie z masłem (7) dżem, herbata z cytryną, ½ banana

 

WTOREK 20.02.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (7) ser żółty, rzodkiewka, kakao (7), herbata z cytryną

Obiad: Zupa grysikowa (9) Ziemniaki, kotlet z kurczaka, brukselka gotowana, kompot

Podwieczorek: Placuszki z serem (7) herbata owocowa, ½ jabłka

 

ŚRODA 21.02.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (7) szynka bez wędzenia (10) papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

Obiad: Zupa krupnik z jarzynami (7,9) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, mandarynka, kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny (7) rodzynki, herbatnik

 

CZWARTEK  22.02.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (7) śledź w oleju (4), kawa Inka z mlekiem (7) herbata z cytryną

II śniadanie: ½ banana

Obiad: Zupa brokułowa z makaronem (7,9) Kasza, klopsy w sosie, sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem, kompot

Podwieczorek: Piernik, herbata owocowa, kiwi

 

PIĄTEK 23.02.2018

Śniadanie:  Chleb mieszany z masłem (7) schab pieczony (10) pomidor, kawa Inka z  mlekiem (7) herbata z cytryną

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (7,9) Naleśniki z serem (1,3,7) jogurt naturalny, kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

 

 

 

 

Opracowała: Teresa Bębenek- intendent, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak

 

 


 

Lutowe przepisy dla zdrowia i smaku !

 

golombki

 

Gołąbki bez zawijania

 

 

 

SKŁADNIKI

 

 8 PORCJI, 18 SZTUK

 

  • 700 g mięsa mielonego (łopatka, karkówka lub szynka)
  • 700 g włoskiej lub białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki surowego ryżu

 

SOS POMIDOROWY

 

  • 750 ml przecieru pomidorowego - passaty
  • 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody
  • przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia i oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Kapustę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze, zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce.
  • Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować 18 kotletów, następnie krótko obsmażyć na patelni. Układać w 2 brytfankach z zachowaniem odstępów.
  • Przecier pomidorowy rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich lub mieszanką suszonego oregano i bazylii. Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Kotlety zalać gorącym sosem pomidorowym, tak by były nim całkowicie przykryte. Piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.

 

 

gofry

 

Gofry z serem i szynką

SKŁADNIKI

 

 4 PORCJE

 

SUCHE SKŁADNIKI

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

 

MOKRE SKŁADNIKI

 

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży *
  • 2 jajka

 

DODATKI

 

  • 100 g szynki
  • 80 g żółtego sera
  • 1/2 papryki
  • opcjonalnie: szczypiorek, chili

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki (cukier, proszek do pieczenia, sól) i wymieszać.
  • W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzać mleko i mieszając rózgą (lub mikserem na małych obrotach) rozpuścić w nim masło. Dodać pokruszone drożdże, jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka stopniowo wlewać do miski z suchymi składnikami jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Kontynuować miksowanie przez kolejne 2 minuty.
  • Przygotowane ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić: na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki (po wyjęciu z lodówki należy też odczekać 2 godziny przed smażeniem gofrów).
  • Do odstanego ciasta dodać drobno pokrojone dodatki i wymieszać, wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę.

 

PROPOZYCJA PODANIA

 

ketchup / musztarda / SALSA POMIDOROWA

 

WSKAZÓWKI

 

* Gofry można też zrobić z drożdżami suszonymi. Wówczas używamy ich 7 g i dodajemy do suchych składników.

 

 

Przepisy ze strony www.kwestiasmaku.com