JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 15.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, sałata, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z serem (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten), kompot
Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- malinowy, chrupki kukurydziane
WTOREK 16.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym (jajko, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne) sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot
Podwieczorek: Ciasto w owocami, (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), herbata
ŚRODA 17.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba (jajko, zboża zawierające gluten), surówka z kiszonej kapusty z marchewką, kompot
Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, nasiona słonecznika, suszone morele, żurawina
CZWARTEK 18.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Rosół z makaronem (seler) Ziemniaki (mleko i produkty pochodne) mięso wołowe mielone, marchewka gotowana, kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny, rodzynki, płatki migdałowe, jabłko kostka, chrupki kukurydziane
PIĄTEK 19.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Łazanki z mięsem i kapustą, kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak