Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 18.03.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao , herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne ) Naleśniki z serem (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko), jogurtem naturalnym , syropem klonowym, kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
WTOREK 19.03.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko , herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Mix makaronu pszennego i pełnoziarnistego, gulasz wieprzowy, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem kompot
Podwieczorek: Rożek drożdżowy z marmoladą, ½ jabłka, herbata
ŚRODA 20.03.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa z ciecierzycy z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Risotto z kurczaka z warzywami, kompot
Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, bakalie
CZWARTEK 21.03.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, filet duszony z indyka, kalafior, kompot
Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, pomidor, herbata
PIĄTEK 22.03.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: owoce
Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba (jajko, zboża zawierające gluten) surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot
Podwieczorek: Koktajl malinowo- truskawkowy, chrupki kukurydziane
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak