JADŁOSPIS

 

PONIEDZIAŁEK 25.09.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, pomidor, sałata, kakao , herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne ) Kluski leniwe, (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko), kompot

Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, ogórek, papryka, herbata

 

WTOREK 26.09.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, kotlet mielony (zboża zawierające gluten, jajko) mizeria ze śmietaną, kompot

Podwieczorek: Ciasto egzotyczne z owocami (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko) , herbata

 

ŚRODA 27.09.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) jajko, pomidor, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba, warzywa duszone, kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, dżem 100%, bakalie, chrupki kukurydziane

 

CZWARTEK 28.09.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten)ser żółty, ogórek, sałata, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Mix ryżu białego i brązowego, filet z kurczaka duszony, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

PIĄTEK 29.09.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, kompot

Podwieczorek: Placuszek z serem, ½ jabłka, herbata

 

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak