Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 27.03.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, sałata zielona, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (jajko, mleko i produkty pochodne), kompot
Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- bananowy (mleko i produkty pochodne), chrupki kukurydziane
WTOREK 28.03.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) jajko, rzodkiewka, mleko , herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa z ciecierzycy z makaronem (seler, śmietana ), Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, gulasz wieprzowy, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, kompot
Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami (jajko, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten), herbata
ŚRODA 29.03.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba (zboża zwierające gluten, jajko), surówka z kiszonej kapusty z marchewką, kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
CZWARTEK 30.03.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, pomidor koktajlowy, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Rosół z makaronem (seler) Ziemniaki, mięso wołowe mielone, marchewka z groszkiem gotowana, kompot
Podwieczorek: Bułka maślana z masłem, dżem, mleko, herbata
PIĄTEK 31.03.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: ½ jabłka
Obiad: Zupa dyniowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Łazanki z mięsem i kapustą, kompot
Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, żurawina, rodzynki
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak