JADŁOSPIS

 

 

PONIEDZIAŁEK 11.07.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) wędlina, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, śmietana/mleko) Makaron z serem (zboża zawierające gluten), kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

WTOREK 12.07.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) jajko, rzodkiewka, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, zboża zawierające gluten, jajko), Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, gulasz wieprzowy, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kompot

Podwieczorek: Babka jogurtowa (zboża zawierające gluten, jajko) , ½ jabłka, woda z cytryną

 

ŚRODA 13.07.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) pasta z tuńczyka, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa krupnik (seler, śmietana/mleko), Kluski leniwe (twaróg, zboża zawierające gluten, jajko),  kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, bakalie, jabłko kostka

 

CZWARTEK 14.07.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) ser żółty, papryka,  kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Rosół z makaronem (seler, zboża zawierające gluten, jajko), Ziemniaki, potrawka z kurczaka, marchewka tarta z jabłkiem,  kompot

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, rodzynki, nasiona słonecznika

 

PIĄTEK 15.07.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) twarożek, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem  (seler, śmietana/ mleko, zboża zawierające gluten, jajko) Gołąbki w sosie pomidorowym (zboża zawierające gluten, jajko), kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy (kefir), chrupki kukurydziane

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak