JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 28.04.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, roszponka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Naleśniki z serem, jogurtem naturalnym, syropem klonowym (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot

Podwieczorek: Budyń czekoladowy (mleko i produkty pochodne), rodzynki, ½ banana

 

WTOREK 29.04.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten), Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot

Podwieczorek: Babka jogurtowa (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne) ½ jabłka, herbata

 

ŚRODA 30.04.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek , oliwki, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten ) Ziemniaki, ryba (zboża zawierające gluten, jajko) surówka z kiszonej kapusty z marchewką,  kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- malinowy (mleko i produkty pochodne), chrupki kukurydziane

 

PIĄTEK 02.05.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) jajko, pomidor,  kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z serem (zboża zawierające gluten),  kompot

Podwieczorek:  Płatki kukurydziane z mlekiem, bakalie

 

 

 

 

 

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak