Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 25.09.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, pomidor, sałata, kakao , herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne ) Kluski leniwe, (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko), kompot
Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, ogórek, papryka, herbata
WTOREK 26.09.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, kotlet mielony (zboża zawierające gluten, jajko) mizeria ze śmietaną, kompot
Podwieczorek: Ciasto egzotyczne z owocami (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko) , herbata
ŚRODA 27.09.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) jajko, pomidor, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba, warzywa duszone, kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny, dżem 100%, bakalie, chrupki kukurydziane
CZWARTEK 28.09.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten)ser żółty, ogórek, sałata, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Mix ryżu białego i brązowego, filet z kurczaka duszony, surówka z czerwonej kapusty, kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
PIĄTEK 29.09.2023
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, kompot
Podwieczorek: Placuszek z serem, ½ jabłka, herbata
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak