JADŁOSPIS

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 02.09.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, sałata zielona, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

WTOREK 03.09.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, rzodkiewka, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki, kotlet drobiowy (zboża zawierające gluten, jajko) mizeria ze śmietaną, kompot

Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne) woda z cytryną, pomarańczą, miętą

 

ŚRODA 04.09.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa z ciecierzycy z zacierką (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Risotto z kurczaka z warzywami, kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, jabłko kostka, rodzynki, żurawina, chrupki kukurydziane

 

CZWARTEK 05.09.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) jajko, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, gulasz wieprzowy, surówka z czerwonej kapusty,  kompot

Podwieczorek: Bułka maślana z masłem, dżem 100 % owocowy, herbata

 

PIĄTEK 06.09.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta z tuńczyka (jajko), ogórek, kakao,  herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, kompot

Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, papryka, rukola, herbata

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak