Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 02.12.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z jabłkami i cynamonem (zboża zawierające gluten), kompot
Podwieczorek: Kanapka z masłem, wędlina, mozzarella, pomidor, oliwki, rukola, papryka, herbata
WTOREK 03.12.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot
Podwieczorek: Babka jogurtowa (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) mandarynka, herbata
ŚRODA 04.12.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, ogórek, sałata zielona, kakao , herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Ziemniaki, ryba, kapusta kiszona z marchewką, kompot
Podwieczorek: Bułka maślana z masłem, dżem truskawkowy 100%, herbata
CZWARTEK 05.12.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: mus owocowy
Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki, filet drobiowy duszony, kalafior z masłem i bułką tartą, kompot
Podwieczorek: Budyń śmietankowy, ½ banana, rodzynki
PIĄTEK 06.12.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa dyniowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak