JADŁOSPIS

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 04.03.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko), kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

WTOREK 05.03.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki, kotlet drobiowy ( zboża zawierające gluten, jajko) Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem, ogórkiem, kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy (mleko i produkty pochodne) chrupki kukurydziane

 

ŚRODA 06.03.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z jabłkami i cynamonem, kompot

Podwieczorek: Kanapka z serem żółtym na ciepło, oliwki, ogórek, pomidor, ketchup

 

CZWARTEK 07.03.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, pomidor, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, gulasz wieprzowy, surówka z czerwonej kapusty,  kompot

Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami, herbata

 

PIĄTEK 08.03.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba, warzywa duszone, kompot

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, nasiona słonecznika, rodzynki, jabłko kostka

 

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak