JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 27.03.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, sałata zielona, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (jajko, mleko i produkty pochodne), kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- bananowy (mleko i produkty pochodne), chrupki kukurydziane

 

WTOREK 28.03.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) jajko, rzodkiewka,  mleko , herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa z ciecierzycy z makaronem (seler, śmietana ), Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, gulasz wieprzowy, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, kompot

Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami (jajko, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten), herbata

 

ŚRODA 29.03.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba (zboża zwierające gluten, jajko), surówka z kiszonej kapusty z marchewką, kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

CZWARTEK 30.03.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, pomidor koktajlowy, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Rosół z makaronem (seler) Ziemniaki, mięso wołowe mielone, marchewka z groszkiem gotowana, kompot

Podwieczorek: Bułka maślana z masłem, dżem, mleko, herbata

 

PIĄTEK 31.03.2023

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: ½ jabłka

Obiad: Zupa dyniowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Łazanki z mięsem i kapustą, kompot

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, żurawina, rodzynki

 

 

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak