Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 28.04.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, roszponka, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Naleśniki z serem, jogurtem naturalnym, syropem klonowym (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot
Podwieczorek: Budyń czekoladowy (mleko i produkty pochodne), rodzynki, ½ banana
WTOREK 29.04.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten), Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot
Podwieczorek: Babka jogurtowa (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne) ½ jabłka, herbata
ŚRODA 30.04.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek , oliwki, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten ) Ziemniaki, ryba (zboża zawierające gluten, jajko) surówka z kiszonej kapusty z marchewką, kompot
Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- malinowy (mleko i produkty pochodne), chrupki kukurydziane
PIĄTEK 02.05.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) jajko, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z serem (zboża zawierające gluten), kompot
Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, bakalie
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak