JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 10.06.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, sałata, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe ze szpinakiem, kompot

Podwieczorek: Kanapka z serem żółtym na ciepło, oliwki, pomidor, rukola, papryka, ketchup

 

WTOREK 11.06.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa grysikowa (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, kotlet drobiowy (zboża zawierające gluten, jajko) mizeria ze śmietaną, kompot

Podwieczorek: Ciasto sernik, ½ jabłka (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne)

 

ŚRODA 12.06.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) jajko, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Risotto z kurczaka z warzywami, kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

CZWARTEK 13.06.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta z tuńczyka (jajko), pomidor, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Rosół z makaronem (seler, zboża zawierające gluten, jajko) Ziemniaki, mięso wołowe mielone, marchewka gotowana z groszkiem zielonym,  kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- malinowy ( mleko i produkty pochodne)chrupki kukurydziane

 

PIĄTEK 14.06.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem,  herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne) Łazanki z mięsem i kapustą (zboża zawierające gluten), kompot

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, rodzynki, żurawina, morele

 

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak