JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 02.12.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z jabłkami i cynamonem (zboża zawierające gluten), kompot

Podwieczorek: Kanapka z masłem, wędlina, mozzarella, pomidor, oliwki, rukola, papryka, herbata

 

WTOREK 03.12.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot

Podwieczorek: Babka jogurtowa (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) mandarynka, herbata

 

ŚRODA 04.12.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, ogórek, sałata zielona,  kakao , herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Ziemniaki, ryba, kapusta kiszona z marchewką, kompot

Podwieczorek: Bułka maślana z masłem, dżem truskawkowy 100%, herbata

 

CZWARTEK 05.12.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: mus owocowy

Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki, filet drobiowy duszony, kalafior z masłem i bułką tartą,  kompot

Podwieczorek: Budyń śmietankowy, ½ banana, rodzynki

 

PIĄTEK 06.12.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa dyniowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne),  kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak