JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 05.12.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem, (zboża zawierające gluten) wędlina, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, śmietana) Kluski leniwe (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne) kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

 

WTOREK 06.12.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok z wodą

Obiad: Zupa dyniowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, gulasz wieprzowy, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot

Podwieczorek: Bułka maślana (zboża zawierające gluten) z masłem, dżem malinowy/truskawkowy 100%, herbata

 

ŚRODA 07.12.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem , herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem (seler, śmietana), Ryż z koktajlem truskawkowym (mleko i produkty pochodne), kompot

Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, pomidor, herbata

 

CZWARTEK 08.12.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, ogórek, oliwki,  kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (seler, śmietana) Ziemniaki (mleko), kotlet drobiowy (zboża zawierające gluten , jajko) marchewka gotowana z groszkiem, kompot

Podwieczorek: Placuszek z serem, ½ jabłka, herbata z cytryną

 

PIĄTEK 09.12.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) Kurczak gotowany, papryka,  kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: ½ jabłka

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, śmietana/mleko) Ziemniaki, ryba smażona (zboża zawierające gluten, jajko), surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, bakalie, jabłko kostka

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak