JADŁOSPIS

 

 

PONIEDZIAŁEK 16.05.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) wędlina, pomidor, sałata, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, śmietana/mleko) Makaron z serem, (zboża zawierające gluten, nabiał), kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

WTOREK 17.05.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypior,  mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (seler, mleko/śmietana, zboża zawierające gluten, jajko), Kasza jęczmienna i gryczana, klopsy w sosie pomidorowym (zboża zawierające gluten, jajko) sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, kompot

Podwieczorek: Płatki żytnie z mlekiem, jabłko kostka, nasiona słonecznika

 

ŚRODA 18.05.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) twarożek, ogórek,  kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa krupnik (seler, śmietana. mleko), Makaron spaghetti z mięsem i warzywami (zboża zawierające gluten),  kompot

Podwieczorek: Bułka maślana (zboża zawierające gluten) z masłem, dżem owocowy 100%, mleko, herbata

 

CZWARTEK 19.05.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto) ser żółty, pomidor, sałata, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (seler, śmietana) Ziemniaki, filet duszony, surówka z selera z jabłkiem i ananasem, kompot

Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami (zboża zawierające gluten, jajko), herbata

 

PIĄTEK 20.05.2022

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (pszenica, żyto)wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa dyniowa z makaronem  (seler, śmietana/ mleko) Ziemniaki, ryba smażona (zboża zawierające gluten, jajko) fasolka szparagowa, kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- bananowy (kefir) chrupki kukurydziane

 

Woda mineralna niegazowana dla dzieci jest dostępna na każdej sali w ilości nielimitowanej.

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak