Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 02.09.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, sałata zielona, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
WTOREK 03.09.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, rzodkiewka, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki, kotlet drobiowy (zboża zawierające gluten, jajko) mizeria ze śmietaną, kompot
Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne) woda z cytryną, pomarańczą, miętą
ŚRODA 04.09.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa z ciecierzycy z zacierką (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Risotto z kurczaka z warzywami, kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny, jabłko kostka, rodzynki, żurawina, chrupki kukurydziane
CZWARTEK 05.09.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) jajko, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa ogórkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, gulasz wieprzowy, surówka z czerwonej kapusty, kompot
Podwieczorek: Bułka maślana z masłem, dżem 100 % owocowy, herbata
PIĄTEK 06.09.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta z tuńczyka (jajko), ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, kompot
Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, papryka, rukola, herbata
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak