JADŁOSPIS

 

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 13.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Naleśniki z serem, jogurtem naturalnym, syropem klonowym (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

WTOREK 14.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki (mleko i produkty pochodne) kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem, ogórkiem, kompot

Podwieczorek: Babka jogurtowa (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) mandarynka, herbata

 

ŚRODA 15.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) parówka z szynki na gorąco, pomidor/ketchup, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem (seler, mleko i produkty pochodne) Ryż z koktajlem truskawkowym, kompot

Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, papryka, sałata (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), herbata

 

CZWARTEK 16.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Rosół z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Ziemniaki, mięso wołowe mielone, marchewka mini z masłem i bułką tartą,  kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, jabłko kostka, bakalie, ½ banana

 

PIĄTEK 17.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta z tuńczyka (jajko) pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne) Łazanki z mięsem i kapustą (zboża zawierające gluten),  kompot

Podwieczorek:  Rożek drożdżowy z marmoladą (zboża zawierające gluten), ½ jabłka, herbata

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak