JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 13.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Naleśniki z serem, jogurtem naturalnym, syropem klonowym (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
WTOREK 14.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki (mleko i produkty pochodne) kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem, ogórkiem, kompot
Podwieczorek: Babka jogurtowa (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) mandarynka, herbata
ŚRODA 15.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) parówka z szynki na gorąco, pomidor/ketchup, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem (seler, mleko i produkty pochodne) Ryż z koktajlem truskawkowym, kompot
Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, papryka, sałata (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), herbata
CZWARTEK 16.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Rosół z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Ziemniaki, mięso wołowe mielone, marchewka mini z masłem i bułką tartą, kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny, jabłko kostka, bakalie, ½ banana
PIĄTEK 17.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta z tuńczyka (jajko) pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne) Łazanki z mięsem i kapustą (zboża zawierające gluten), kompot
Podwieczorek: Rożek drożdżowy z marmoladą (zboża zawierające gluten), ½ jabłka, herbata
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak