Drukuj

JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 15.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, sałata, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z serem (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten), kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo- malinowy, chrupki kukurydziane

 

WTOREK 16.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym (jajko, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne) sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot

Podwieczorek: Ciasto w owocami, (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), herbata

 

ŚRODA 17.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa krupnik (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba (jajko, zboża zawierające gluten), surówka z kiszonej kapusty z marchewką, kompot

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, nasiona słonecznika, suszone morele, żurawina

 

CZWARTEK 18.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Rosół z makaronem (seler) Ziemniaki (mleko i produkty pochodne) mięso wołowe mielone, marchewka gotowana,  kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, rodzynki, płatki migdałowe, jabłko kostka, chrupki kukurydziane

 

PIĄTEK 19.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Łazanki z mięsem i kapustą, kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak