JADŁOSPIS

 

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 20.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot

Podwieczorek: Kanapka z serem żółtym na ciepło, ketchup, ogórek, papryka, oliwki

 

WTOREK 21.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym (mleko i produkty pochodne), sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot

Podwieczorek: Placuszek z serem (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) ½ jabłka, herbata

 

ŚRODA 22.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z serem, kompot

Podwieczorek: Mus owocowy, chrupki kukurydziane

 

CZWARTEK 23.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, sałata zielona, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa z ciecierzycy z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Risotto z kurczaka z warzywami,  kompot

Podwieczorek: Bułka maślana z masłem (zboża zawierające gluten), dżem 100% truskawka, mandarynka, herbata

 

PIĄTEK 24.01.2025

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba, surówka z kapusty kiszonej,  kompot

Podwieczorek:  Płatki kukurydziane z mlekiem, bakalie, suszone owoce

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak