Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 17.11.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, sałata, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko), kompot
Podwieczorek: kanapka z masłem, twarożek kanapkowy, pomidor, papryka, oliwki, herbata
WTOREK 18.11.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa z ciecierzycy z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Mix makaronu pełnoziarnistego i pszennego (zboża zawierające gluten), gulasz wieprzowy, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot
Podwieczorek: placuszek z serem (zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jajko), mus owocowy, herbata
ŚRODA 19.11.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten)Kurczak z Bobrownik, ser żółty, ogórek, roszponka, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Ziemniaki, kotlet drobiowy (zboża zawierające gluten, jajko) kalafior gotowany, kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa, wafel andrut (zboża zawierające gluten)
CZWARTEK 20.11.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten), jajko, papryka, pomidor , kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Zupa dyniowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym (jajko, mleko i produkty pochodne) ogórek małosolny, kompot
Podwieczorek: Babka jogurtowa (zboża zawierające gluten, jajko) ½ mandarynki, herbata
PIĄTEK 21.11.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) parówka z szynki na gorąco, pomidor/ketchup, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, mleko i produkty pochodne ) Ziemniaki, ryba (zboża zawierające gluten, jajko) surówka z kapusty kiszonej, kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny, dżem owocowy, żurawina, rodzynki, wafel ryżowy
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak