Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko), kompot
Podwieczorek: Sałatka owocowa
WTOREK 23.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) jajko, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy z wodą
Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki, kotlet drobiowy (jajko, zboża zawierające gluten) mizeria ze śmietaną/jogurtem naturalnym, kompot
Podwieczorek: Rożek drożdżowy z marmoladą, (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), ½ jabłka, herbata
ŚRODA 24.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa ziemniaczana z kiełbasą (seler) Jabłka w cieście (mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten), kompot
Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, papryka, rukola, herbata
CZWARTEK 25.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta z tuńczyka, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa dyniowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Mix ryżu białego i brązowego, gulasz z indyka, surówka z czerwonej kapusty, kompot
Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, nasiona słonecznika, rodzynki, płatki migdałowe
PIĄTEK 26.04.2024
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną
II śniadanie: herbatka owocowa
Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny, jabłko kostka, dżem owocowy 100%, chrupki kukurydziane
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak