JADŁOSPIS

 

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 17.01.2022

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto)wędlina, ogórek, sałata zielona, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, śmietana) Naleśniki z serem, jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

WTOREK 18.01.2022

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto) jajko, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, śmietana) Ziemniaki, filet z kurczaka duszony, surówka z selera z jabłkiem i ananasem, kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, bakalie, chrupki kukurydziane

 

ŚRODA 19.01.2022

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem (seler, śmietana ) Ryż z jabłkami i cynamonem, kompot

Podwieczorek: Bułka z masłem, ser żółty, pomidor, sałata, herbata

 

CZWARTEK 20.01.2022

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto) pasta z tuńczyka, pomidor koktajlowy, oliwki, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa ogórkowa z makaronem  (seler/śmietana) Ziemniaki (mleko), kotlet mielony (pszenica, jajko) kapusta kiszona gotowana, kompot

Podwieczorek: Placuszek z serem, winogrono, herbata

 

PIĄTEK 21.01.2022

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto) twarożek, ogórek, papryka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy, mandarynka

Obiad: Zupa brokułowa z ryżem  (seler, śmietana) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, kompot

Podwieczorek: Rożek drożdżowy z marmoladą, ½ kiwi, herbata

 

 

 

 

 

Woda mineralna niegazowana dla dzieci jest dostępna na każdej sali w ilości nielimitowanej.

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak