Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK 20.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), kompot
Podwieczorek: Kanapka z serem żółtym na ciepło, ketchup, ogórek, papryka, oliwki
WTOREK 21.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Mix kaszy jęczmiennej i gryczanej, klopsy w sosie pomidorowym (mleko i produkty pochodne), sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwą z oliwek, kompot
Podwieczorek: Placuszek z serem (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) ½ jabłka, herbata
ŚRODA 22.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron z serem, kompot
Podwieczorek: Mus owocowy, chrupki kukurydziane
CZWARTEK 23.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) ser żółty, sałata zielona, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: herbata owocowa
Obiad: Zupa z ciecierzycy z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko) Risotto z kurczaka z warzywami, kompot
Podwieczorek: Bułka maślana z masłem (zboża zawierające gluten), dżem 100% truskawka, mandarynka, herbata
PIĄTEK 24.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnisty z masłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną
II śniadanie: sok owocowy
Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną (seler, mleko i produkty pochodne) Ziemniaki, ryba, surówka z kapusty kiszonej, kompot
Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, bakalie, suszone owoce
Opracowała: Agnieszka Płatek- intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka
Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola
Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011
Alergeny występujące w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten
2- Skorupiaki i produkty pochodne
3- Jaja i produkty pochodne
4- Ryby i produkty pochodne
5- Orzechy ziemne (arachidowe)
6- Soja i produkty pochodne
7- Mleko i produkty pochodne
8- Orzechy
9- Seler i produkty pochodne
10-Gorczyca i produkty pochodne
11-Nasiona sezamu i produkty pochodne
12-Dwutlenek siarki
13-Łubin
14-Mięczak